Ale nakonec od toho internetové diskuze jsou.

Sám jsem se vyjádřil za sebe pouze na svém facebookovém profilu a dále se o tom nijak šířit nehodlám. Na tomto místě se spokojím s konstatováním, že nejsem tak úplně nespokojen, jak to celé dopadlo.

Jedna mě věc mě ale žere, a o té se tu chci zmínit. V Nymburce skončili komunisté poslední a já nezakrývám, že pro mě je to jedna z nejlepších zpráv těchto voleb. O to více mě šokovalo, když jsem slyšel slova o potvrzené tiché podpoře z úst lídra vítěze Pavla Fojtíka. A také, že je s tím patrně smířen jediný zástupce ODS ve vedení města Zdeněk Vocásek. Oba považuji za slušné a schopné politiky. A dle mého mínění slušní lidé prostě 
s komunisty nevyjednávají, natož potom přijímají jejich dva mandáty coby tichou podporu vlastní koalice.

Netvrdím, že povolební vyjednávání byla jednoduchá a skýtala snadné řešení. Nicméně oficiálně deklarovaná tichá podporu komunistů je pro mě trochu silný kafe a nějak to nemohu překousnout.

Já vím, i v jedné diskuzi kdosi namítal: podívejte se, jak dopadli v Sadské. Tam obsadili druhé místo, těsně za vítěznou Změnou pro Sadskou a těsně před třetí ODS. A první dva subjekty se k mému překvapení domluvily a tak ďábel v podobě tváří vyznávajících rudou hvězdu bude sedět ve vedení města. Bydlet v Sadské, asi bych přemýšlel o stěhování.

Ale ani nenápadné nymburské memento mě nenechává klidným. A ještě jednou to zopakuji: slušní lidé prostě s komunisty nevyjednávají. Nikdy!

miroslav.jilemnicky@denik.cz