Stačí jen správně odpovědět na otázku a 100 soutěžících vyhrává rodinnou vstupenku na výstavu.

Jak se jmenuje malíř, který pro Karla IV. vyzdobil slavnou kapli sv. Kříže na Karlštejně? Jeho portréty Karla Velikého nebo sv. Kateřiny můžete vidět na výstavě, která probíhá v Praze v Národní galerii.

A/ Jan Očko z Vlašimi
B/ Mistr Theodorik
C/ Jan ze Středy
D/ Mistr vyšebrodského oltáře

Správné odpovědi zasílejte od 23. 7. do 25. 7. na emailovou adresu soutez@denik.cz, vyhrává prvních 100 správných odpovědí.

Karel IV. patří k nejčastěji zobrazovaným středověkým vladařům

Nebyl ale pouze moudrým a zbožným panovníkem či úspěšným sběratelem královských korun. Rád se oblékal podle pařížské módy a holdoval rytířským turnajům.

První česko-bavorská zemská výstava Císař Karel IV. 1316–2016 ve Valdštejnské jízdárně Národní galerie v Praze představuje „největšího Čecha" s jeho pozitivními i stinnými stránkami.

Jaký byl život na císařském dvoře a jaká byla realita života v podhradí? Jakým způsobem byl Karel IV. vnímán jeho příznivci a jeho odpůrci? Odkud přicházely finanční prostředky na velkolepou a nákladnou císařskou reprezentaci? Jaká byla role umění ve službách Karlovy říšské politiky?

Na tyto i další otázky odpovídá výstava prostřednictvím více jak 200 vzácných exponátů z celého světa. K vidění je třeba koruna římského krále, kterou se nechal Karel IV. korunovat v Cáchách a která se do Prahy vrátila po 667 letech, panovníkův slavný životopis Vita Caroli nebo Karlova bohatá sbírka svatých ostatků včetně závoje Panny Marie potřísněného krví Krista.

Více informací o výstavě nalezne na internetových stránkách www.ngprague.cz/exposition-detail/karel-iv-1316-1378/.