Vzduch provoněný příjemným odérem grilovaného selátka, kelímky s Postřižinským pivem. Stovky příjemně naladěných lidí před pódiem i mezi stromy zahrady Lesního ateliéru Kuba. Slunko se občas schovalo za mraky, aby se teplo neproměnilo ve vedro.

Tak ideální naladění bylo na letošní, už 18. ročník Hrabalova Kerska, který se uskutečnil v sobotu v domovině slavného spisovatele.

Na pódiu se střídala povídání se zajímavými hosty a hudební vystoupení. Jedním z prvních vyzpovídaných byl i literární vědec a znalec díla Bohumila Hrabala Radko Pytlík. Několik ukázek z hrabalovských představení sehráli herci nymburského divadelního spolku Hálek.

Dorazili i tradiční hosté. Herce Pavla Nového jsme se zeptali, zda ví, pokolikáté už v Kersku vlastně je. „Přesně to opravdu nevím, popáté, pošesté, tak nějak. Ale mám to tady pořád rád," svěřil se stále dobře naložený herec.

Naopak poprvé si atmosféru užíval i kameraman hrabalovských filmů Jaromír Šofr. Ten v rozhovoru s režisérem Hálku Vítem Špinkou řekl, že filmová tvorba stojí na historickém rozcestí. „Na natáčení Anglického krále se byl podívat i můj syn a vnuk. Říkal jsem jim, aby si dobře pamatovali, když jsem zakládal film. To už víckrát neuvidí, nastává jiná éra. Dnes už jsou kamery v podstatě počítače 
s objektivem," řekl známý kameraman.

Další, a podle ohlasu velmi vítanou premiérou, byla účast zpěvačky a herečky Tonyi Graves. Ačkoliv to příliš lidí neví, zahrála si 
v adaptaci už zmíněného snímku Obsluhoval jsem anglického krále. „Režisér Menzel mě pozval na zkoušky, protože žádného menšího černocha neznal. Tak jsem dostala roli habešského císaře. Ale moc lidí, ani přátel, mě nepoznalo, maskérky byly úžasné a opravdu jsem byla k nepoznání," svěřila se sympatická Američanka.

Ta se pak představila i v hudebním bloku a její hudba roztančila přítomné od nejmenších až po seniory. „Chtěli jsme to trochu oživit a přivést také někoho pro mladé," vysvětloval organizátor akce Bronislav Kuba. To se opravdu podařilo. Nadšená byla i zpěvačka, která dostala od pořadatelů hrabalovskou kočičku a po vystoupení absolvovala neplánovanou autogramiádu a focení s místními.

Dorazil i režisér Jiří Menzel, ovšem s notným zpožděním. Na cestě jej zastavila píchlá guma u auta. Krátké povídání na pódiu pak už téměř vpodvečer absolvoval i on. Z hudebních vystoupení se předvedly kapely To Yo Band a Akustici.

Letošní ročník se vydařil opravdu na jedničku. Tak snad i příští rok se dočkáme podobného osvěžení, které letos přivála usměvavá Američanka.