VYBERTE SI REGION

Restaurant Day se málem nevešel do foyeru „Kokosu“

Nymburk - Série akcí Restaurant Day je podle návštěvnosti jedním z nejúspěšnějších počinů v Nymburce.

21.2.2016
SDÍLEJ:

Restaurant Day v nymburském KokosuFoto: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

„Tak se půjdeme ještě chvíli někam projít a pak se vrátíme. Třeba ty fronty a masy lidí opadnou," navrhuje žena muži, když vidí zaplněné foyer Obecního domu v neděli krátce po 11. hodině dopoledne. „Nene, to by byla chyba. Těch lidí tady bude tolik do tý doby, dokud to tu všechno nesnědí. Nejsem na Restaurant Day poprvé," oponuje muž 
a hledá místo, kudy se dostat 
k frontě táhnoucí se od stánku s vietnamskými specialitami.

Letošní zimní díl této stále velmi oblíbené akce pořadatelé umístili právě do prostor mezi sály v Obecním domě. Na jednu stranu to bylo šťastné rozhodnutí vzhledem k venkovnímu deštivému počasí. Na stranu druhou bylo od začátku zřejmé, že obrovský zájem lidí o kulinářské dobroty vlastní výroby trochu omezí jejich pohyb a zájemci si často postojí ve frontách.

V nabídce řady stánků se tentokrát objevil například speciálně upravený losos, který byl ovšem během pár minut vyprodán. Podobně jako u nedalekého stánku trhané hovězí v tortille. Voňavé polévky nabízel jak už zmíněný stánek s vietnamskými specialitami, u nějž byly fronty nejdelší a nejvytrvalejší, tak vedlejší stánek Supárna. Skvělá byla například kukuřičná polévka s krevetou.

U stánku, kde už došel losos, autor těchto řádků ochutnal Hovězí po módě s krupicovými nočky a jako „zákusek" pak zvolil u protějšího stánku jemně pečený bůček na jablkách s chlebem a hořčicí. Těžko si představit báječnější nedělní oběd.

Tradičně nechyběly ani stánky s jinde nesehnatelnými sladkostmi a koláči. Mezi nápoji byly k dostání domácí limonády, vybraná vína, ale 
i točené pivo, které slečna 
s úsměvem nabízela hned vedle stánků s bůčkem. Logicky.

Relativně mladá tradice akcí Restaurant Day má evidentně početné skupiny příznivců mezi všemi generacemi. Novinky nabízí i amatérští kulináři, mezi kterými mohou být na jaře i čtenáři tohoto článku. Stačí se ozvat organizátorům a vymyslet pochutinu, kterou by návštěvníci jistě rádi ochutnali.

Autor: Miroslav Jilemnický

21.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Tradiční průmysl v Česku skomírá. A uvolňuje místo montovnám

Část stojírenského holdingu Vítkovice, ČKD Praha DIZ, Kovosvit MAS, jeden z následovníků Škody Plzeň Pilsen Steel i výrobce letadel Let Kunovice. To je pět tradičních značek českého průmyslu, které v současnosti čelí existenční krizi. Možná tedy v přímém přenosu sledujeme závěr transformace české ekonomiky zahájený po listopadu 1989. Kdo se včas nepřizpůsobil novým poměrům nebo se dál jednostranně orientoval na východní trhy, dnes zápasí o přežití. Svou roli v ekonomice naopak posilují podniky se zahraničními majiteli, na které často pasuje hanlivý termín montovny.

Starosta Fojtík: Nemocnice zůstane v majetku města

Nymburk - Starosta Pavel Fojtík ubezpečil zaměstnance nymburské nemocnice, že se po politických změnách na radnici pro nemocnici nic nemění

Česko se stalo montovnou Evropy. Pět dopadů, které to na nás má

Na makroekonomických číslech něco nesedí. Česko vykazuje slušný růst ekonomiky, tažený hlavně průmyslovou výrobou a exportem. Navzdory tomu dál působíme v rámci Evropské unie jako chudí příbuzní s průměrným hrubým příjmem 27 tisíc korun, tedy v přepočtu 1000 eur. Od roku 2008 se nám nedaří dotahovat Německo ani Rakousko. Za slušnými makroekonomickými čísly se totiž skrývá problém na mikroúrovni. Příliš mnoho podniků v Česku plní roli pouhé montovny, zatímco lukrativní výzkum a vývoj i marketing a dodávku zákazníkovi zajišťují zahraniční mateřské koncerny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies