VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurant Day se málem nevešel do foyeru „Kokosu“

Nymburk - Série akcí Restaurant Day je podle návštěvnosti jedním z nejúspěšnějších počinů v Nymburce.

21.2.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií

Restaurant Day v nymburském KokosuFoto: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

„Tak se půjdeme ještě chvíli někam projít a pak se vrátíme. Třeba ty fronty a masy lidí opadnou," navrhuje žena muži, když vidí zaplněné foyer Obecního domu v neděli krátce po 11. hodině dopoledne. „Nene, to by byla chyba. Těch lidí tady bude tolik do tý doby, dokud to tu všechno nesnědí. Nejsem na Restaurant Day poprvé," oponuje muž 
a hledá místo, kudy se dostat 
k frontě táhnoucí se od stánku s vietnamskými specialitami.

Letošní zimní díl této stále velmi oblíbené akce pořadatelé umístili právě do prostor mezi sály v Obecním domě. Na jednu stranu to bylo šťastné rozhodnutí vzhledem k venkovnímu deštivému počasí. Na stranu druhou bylo od začátku zřejmé, že obrovský zájem lidí o kulinářské dobroty vlastní výroby trochu omezí jejich pohyb a zájemci si často postojí ve frontách.

V nabídce řady stánků se tentokrát objevil například speciálně upravený losos, který byl ovšem během pár minut vyprodán. Podobně jako u nedalekého stánku trhané hovězí v tortille. Voňavé polévky nabízel jak už zmíněný stánek s vietnamskými specialitami, u nějž byly fronty nejdelší a nejvytrvalejší, tak vedlejší stánek Supárna. Skvělá byla například kukuřičná polévka s krevetou.

U stánku, kde už došel losos, autor těchto řádků ochutnal Hovězí po módě s krupicovými nočky a jako „zákusek" pak zvolil u protějšího stánku jemně pečený bůček na jablkách s chlebem a hořčicí. Těžko si představit báječnější nedělní oběd.

Tradičně nechyběly ani stánky s jinde nesehnatelnými sladkostmi a koláči. Mezi nápoji byly k dostání domácí limonády, vybraná vína, ale 
i točené pivo, které slečna 
s úsměvem nabízela hned vedle stánků s bůčkem. Logicky.

Relativně mladá tradice akcí Restaurant Day má evidentně početné skupiny příznivců mezi všemi generacemi. Novinky nabízí i amatérští kulináři, mezi kterými mohou být na jaře i čtenáři tohoto článku. Stačí se ozvat organizátorům a vymyslet pochutinu, kterou by návštěvníci jistě rádi ochutnali.

Autor: Miroslav Jilemnický

21.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu.
33

OBRAZEM: Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu

Na Výstavišti v Lysé nad Labem se uskutečnil 10. ročník vyhlášení soutěže Potravina roku Středočeského kraje. Uzenářští bratři Petr a Martin Fialové získali ocenění za Milovické viržinko s paprikou (pánové s delikatesou na snímku).
36

Potravinou roku jsou uzeniny, pečivo i víno

Do Staré Boleslavi dorazil konvoj americké a britské armády

Do Staré Boleslavi u Prahy dorazila kolem 14:00 první část konvoje americké a britské armády, který se přesouvá z Německa do Polska. V Jaselských kasárnách v Boleslavi vojáci stráví noc a v neděli ráno budou pokračovat na hraniční přechod v Náchodě. V Polsku by měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů.

FOTO: Právě jsme se narodili

Nymbursko - Přinášíme fotografie miminek narozených na Nymbursku v 11. a 12. týdnu.

Zvoník: Změna času je proti přírodě

Obořiště – V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Na časový posun jsou citliví lidé i zvířata

Region - V noci ze soboty na neděli začne platit letní čas a hodinové ručičky se posunou o hodinu dopředu. Jarní změnu, která nás o hodinu připraví, berou někteří s nadhledem, a to díky příchodu teplejšího počasí i prodlužování dnů. Podzimní hodinový bonus vnímají zas jako kompenzaci chladnějšího období.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies