Radnice představila v souvislosti se schváleným rozpočtem na příští rok mimořádnou událost, spadající do kolonky kultury. Město vyjádří svůj respekt k jednomu z nejvýraznějších českých spisovatelů a zároveň jednomu ze symbolů naší literatury v zahraničí, kromě akcí menšího rozsahu, uspořádáním třídenního sympozia. V březnu se ho zúčastní třicítka předních evropských literárních vědců.

„Sympozium evropského rozměru jsme domlouvali s Fakultou humanitních studií UK, Filozofickou fakultou UK, bruselskou univerzitou a Univerzitou Erfurt. Díky finančnímu spolupodílení se partnerů už máme přislíbenou účast 30 zahraničních přednášejících. Třídenní konference se bude odehrávat v pivovaře, v Hálkově divadle, v Obecním domě a dalších místech s Hrabalem spojených. Myslím si, že si Nymburk tímto způsobem důstojně připomene toto výročí, a zdůrazní tak respekt vůči Bohumilu Hrabalovi a jeho uznání ve světě. Doma nebývá nikdo prorokem a Hrabal obzvlášť. Jestliže se v Nymburce sejdou přednášející z Itálie, Německa, Francie, Rakouska, Anglie a dalších států, uvědomíme si, jaký ohromný ohlas má Bohumil Hrabal v těchto zemích," uvedl starosta Nymburka Pavel Fojtík.

Není třeba dodávat, že mezi přednášejícími jsou špičkoví zahraniční odborníci, kteří se celoživotně zabývají Hrabalovým dílem a samozřejmě je čtou v originále.