Modernizace historické knihovny měla původně stát 12 milionů korun. Nakonec se cena takřka zdvojnásobila. Akce nakonec vyjde na 22 milionů korun, většinu zaplatí evropské dotace. „V průběhu rekonstrukce se musely udělat nepředpokládané práce navíc. Pod plánovaným výtahem se objevila renesanční studna, byla tam také překládka kabelu ČEZu. Historické schodiště se nerepasovalo, ale muselo se kompletně vybudovat," řekl starosta Ladislav Langr.

V současné době to 
v knihovně voní novotou a na několika místech provádí dělníci finální dodělávky.

A jaké jsou nejzásadnější změny? Na místě dřívějšího dětského oddělení v přízemí od vchodu vlevo vzniká čítárna, studovna a hudební oddělení. V sousední místnosti vedle schodiště bude pro veřejnost k dispozici internet, skenování a fax. „Také tu budeme nabízet drobné upomínkové předměty," doplnila Zemánková.

Oddělení pro dospělé zůstává v prvním patře na svém místě, v prostorách bývalé kuchyňky knihovnic vznikly moderní toalety.

Úplně nové a krásné místnosti jsou vybudovány ve druhém patře pod střechou, kam je nově přemístěno dětské oddělení. U něj je příslušné zázemí včetně šatny, přebalovacího pultu pro maminky, čajové kuchyňky a barevných bezbariérových toalet.

Knihovna už nadále nebude spadat pod městské kulturní centrum, ale stává se organizační složkou městského úřadu. „Což vyžaduje také IT připojení na systém radnice. To také vyžaduje nějaký čas," uvedla stávající vedoucí knihovny. Na tento post, ovšem pod názvem vedoucí organizační složky městského úřadu, je v současné době oficiálně vypsáno výběrové řízení.

Město o rekonstrukci budovy z 18. století v centru městské památkové zóny usilovalo šest let, na projekt ale nemělo peníze.

Knihovna je nyní celá bezbariérová a modernizovaná, stavbaři opravili stropy, podlahy, stěny a vzniklo nové sociální zařízení. „Poděbrady tím získají také tři nové prostory, které budeme smysluplně využívat. Jeden je renesanční podzemí, druhým je venkovní čítárna v atriu a pod půdou je velká místnost, kde bude dětské oddělení," doplnil starosta.

(s využitím ČTK)