Proč jste si k dramatizaci vybral právě Krysaře?
Když jsem začal s Divadlem jednoho herce, tak mě vždy lákaly postavy, které byly nějakým způsobem zvláštní, nevšední a tajemné.
Vzpomeňme na Gogolovy Bláznovy zápisky, Dona Quijota, Cyrana a tématicky jsem dotkl i Fausta. Krysař je obrazem člověka, kterého ke smrti přivede láska, což je zajímavá symbolika a v celém příběhu je skryto poselství o naději.

Samotný příběh Krysaře vychází ze středověké saské legendy. Čím může dnešního diváka zaujmout a oslovit?
Krysař o sobě říká, že odvádí pryč nezvané hosty a pomáhá lidem vyčistit město. To znamená, že jde o obecnou očistu od mnoha špatností a různých neřádů. A přitom všem hrdina příběhu jednak potká životní lásku, ale také pozná lidskou zradu. Určitě se jedná o téma, které má co říci dnešní lidem. Ostatně mám mnoho příznivých ohlasů.

Na hronovskou přehlídku nejedete poprvé. Co pro vás účast na vrcholné přehlídce amatérského divadla znamená?
Určitě vítám možnost prezentace svého snažení na skvělém festivalu.
Mám radost, že dochází k uznání a ocenění mé práce od divadelních znalců a odborníků. Zároveň cítím i odpovědnost. Chci, aby vše vyšlo, aby se inscenace vydařila. V neposlední řadě se pak jedná i o reprezentaci souboru Vojan a obce Libice nad Cidlinou. 

Chystáte do budoucna nějaký nový monolog nebo nějaké monodrama?
Náš soubor Vojan si bude v roce 2019 připomínat a slavit padesáté narozeniny. K této příležitosti bych chtěl připravit a uvést monodrama ze života legendárního herce Eduarda Vojana. Takže nyní hledám informace, píšu a chystám. Mohu říci, že to není jednoduché, protože tento herec ztvárnil stovky rolí a bude obtížné charakterizovat jeho osobnost, tak aby diváka zaujala. Chci věřit, že se mi to podaří. 

V Milovicích byl otevřen nový Relax park.
OBRAZEM: Nový Relax park využívají hlavně děti
Při povodních v roce 2002 se jako dobrovolník přihlásil do skladu hmotné pomoci, kde se setkával se strážníky z Kralup, Hořic a Zlína. Tam si poprvé všiml, že strážníci mají na levém rukávu u triček a košil rozdílné nášivky.
Co nadchne sběratele? Rukáv od staré služební košile

Milan Čejka