Když hraje na festivalu Jaroslav Uhlíř s kapelou, budete bučet a zpívat o zamilovaném koni z plna hrdla a nemusíte se stydět ani bát, že by vás někdo odsoudil, protože ten, kdo stojí vedle vás, dělá to samé. Tenhle hitmaker prostě umí strhnout masy. Dost mu k tomu pomohly i brilantní texty Zdeňka Svěráka. A zaslouží si obdiv.

Eva Holubová a Bob Klepl
Dovolená s Holubovou a Kleplem na Vyšehradě

Žijeme v uspěchané době přehlcené informacemi. Je čím dál těžší si obyčejně užít koncert bez toho, aby vás někdo neotravoval s neustálým „selfíčkováním" nebo natáčením na telefon prakticky celého koncertu. Politika už se pomalu dostává i do hudebního světa.

Všude na vás vyskakuje reklama, stánkaři vám vnucují cetky, které vůbec nepotřebujete. Každý má názor na všechno a taky se ke všemu vyjadřuje. Je to únavné, že?

FENOMÉN

Tenhle má rád tuhle kapelu a jeho kamarád zase jinou. Je to v pořádku, každý má právo poslouchat to, co se líbí jemu. Jenže pak je na české hudební scéně jeden úkaz..

A ten se jmenuje Jaroslav Uhlíř. Kdo nebyl na jeho festivalovém koncertě, neuvěří. „Uhlíře, to ses zbláznila, ne? To jsme přeci poslouchali jako děti," řekl mi kamarád. Ale já si stále vedla tu svou a že tenhle wellness pro duši musí zažít na vlastní kůži. Poslechl mě a po koncertu mi řekl, že to chce zažít zase znovu. Zní to jako nepovedený citát z moderní motivační knihy, kterých jsou aktuálně přeplněné knižní pulty, ale je to tak.

Zdroj: Youtube

Rok co rok vystupuje na Votvíráku sympatický nenápadný muž drobné postavy s knírem a brýlemi, který si umí podmanit tisícový dav tak, že dělá to, co se mu řekne.

Pan Jaroslav vám doporučí, že bychom se měli vrátit do dětských let a nahlížet na jeho písničky z dětské perspektivy. A po třech skladbách zjistíte, že je strašně snadné ho poslechnout a udělat si ze sebe srandu.

Zdroj: Youtube

Ať máte v sobě tři piva, nebo jste zrovna řidič, který musí pít nealko, pohádali jste se s manželkou, nebo jste právě přišli o práci. Ve chvíli, kdy budete na jeho koncertě, zapomenete na všechny starosti. A budete se prostě a jednoduše bavit.

„Já ho prostě žeru. Jarda je nejlepší," zazní v publiku.

Pavel Zedníček
Pavel Zedníček předčil na tenisovém kurtu i mladší herecké kolegy

Možná tam zašumělo také něco o Hradu, ale samozřejmě každý ví, že politika a kultura by se neměly míchat, protože to nedělá dobrotu. Tandem Uhlíř a Svěrák to ctí, a proto se jí vyhýbají jako čert kříži.

A i když každým rokem ubývá písní, které Uhlíř zpívá, a přenechává svoje pěvecké party kolegům v kapele nebo zpěvačce, nemějme mu to za zlé. Lidé jeho formátu se musí šetřit, aby byli zdraví a svěží a mohli skládat další hity, které budou bavit, kultivovat a těšit další generace.