Do zábavního parku Mirakulum v neděli zamířilo přes 200 dětí ze 14 dětských domovů středočeského kraje. Kromě občerstvení 
s populárními hranolky si užívaly například jízdu parní úzkokolejkou, malování na obličej, bubnování s lektorem či ukázky z výcviku policejních psů. Akci pořádal Středočeský kraj ve spolupráci s policií a vedením zábavního parku.

Akce začala po desáté dopolední, kdy dětem přijel příjemnou zábavu popřát 
i hejtman Miloš Petera. „Snažíme se dětem z dětských domovů alespoň trochu ulehčit jejich mnohdy těžký život 
a dopřát jim radosti, které jsou pro většinu jejich vrstevníků samozřejmostí," řekl Miloš Petera.

Pak už to vypuklo. Kurz bubnování na několik nástrojů vedl vlasatý instruktor, pod jehož dohledem se zejména řada chlapců naučila základy rytmiky.

Nejen chlapce, ale možná trochu překvapivě i děvčata zaujala nabídka Policie České republiky. Hned na prvním stanovišti si všichni mohli zasoutěžit se speciálně vycvičeným psem, kterému vydával příkazy zkušený psovod Jiří Baloun. O pár metrů dál si mohli nastoupit do policejního vozu a překvapit své okolí spuštěním houkaček i majáku. Chlapcům to samozřejmě slušelo i na policejním motocyklu. Ti nejzvědavější si pak od policejního technika nechali udělat otisk prstu, který si mohli odnést domů. „Někteří si také vyzkoušeli části výbavy zásahové jednotky, například helmu. A mohli si zkusit, jak to bolí při úderu policejní tomfou," řekla policejní mluvčí Petra Potočná. 
K vidění byly i čluny poříční policie.

Dost divoce vypadaly některé děti po návštěvě stánku, kde se malovalo na obličej. Hrozivé masky bojovníků, ale i princeznovské obrázky na tvářích malých slečen se pak rozeběhly po celém areálu, který byl těmto návštěvníkům po celý den zdarma k dispozici. „I my si uvědomujeme naši společenskou zodpovědnost. Jsme parkem, který dává zážitky i radost, a proto je rádi rozdáváme i dětem, jimž osud nebyl nakloněn," dodal Jiří Antoš ze společnosti, která park provozuje.

Většina dětí také vyzkoušela parní úzkokolejný vláček, který byl spuštěn do provozu jen před několika dny. Ten spojuje zábavní park 
s nedalekým tankodromem.

Středočeský kraj tuto a podobné akce pro děti z dětských domovů finančně podporuje 
z Fondu hejtmana. Například k blížícímu se Dni dětí pro ně připravuje výlet do Aquaparku Čestlice.