Zřícenina hradu Michalovice u Mladé Boleslavi se svou šikmou věží Putna bude příští sobotu 27. srpna od 20 hodin dějištěm unikátní besedy cestovatele Leoše Šimánka 
o jeho expedici na Aljašku, při které se jeho výpravě podařil čin, který nemá dosud obdoby. Během dvou let obepluli na nafukovacích člunech pobřeží panenské přírody Kanady a Aljašky. 
A právě o této cestě, o které vydal i svou knihu s názvem Kanda Aljaška: Dobrodružství v divočině, bude vyprávět.

Tato expedice je pokračováním zatím nejneobvyklejší výpravy svého druhu 
v historii. Členům expedice se na nafukovacích člunech podařilo zvládnout pobřežní vody geograficky unikátní části Severního Pacifiku.

Další dvě letní období byla zapotřebí na překonání této nepředstavitelně dlouhé trasy, podél Coast Mountains – ledovcových velehor až ke Chugach Mountains, do nejkrásnějšího zálivu Aljašky – Prince William Sound. Leoš Šimánek vyrazil opět se svojí manželkou, synem a dcerou, doprovázen dvěma přáteli. Předtím, než nastartovali motory nafukovacích člunů, se rozhodli pokořit zatím nezdolanou třiapůltisícovku Mount Queen Bess, která se jako královna tyčí nad celou řadou dalších horských velikánů.

Po zdařilém prvovýstupu vyrazili již všichni společně severozápadním směrem, kde projížděli panenskou přímořskou divočinou s její neobyčejnou faunou 
a flórou, která nemá obdoby nikde jinde na světě.

Besedu s promítáním doplňuje již druhé vydání fotografické knihy – POBŘEŽÍ PACIFIKU: Na nafukovacích člunech z Kanady na Aljašku, kterou vydal Leoš Šimánek ve svém nakladatelství ACTION-PRESS.

„Vypluli jsme z Valdez, městečka nacházejícího se v nejzazším cípu Prince William Sound. Příroda 
v tomto ohromném zálivu je nejhezčí z celé Aljašky. Náš kurz byl přímo na západ do městečka Whittier. Několikrát jsme měli v plánu zabočit k velehorám Chugach Mountains, do zátok a fjordů k obdivuhodným ledovcovým splazům. Propluli jsme Valdez Arm 
a pozorovali celou řadu vodopádů řítících se ze skalních stěn do vod zátoky. Druhý den se před námi otevřel výhled na rozsáhlou vodní plochu Columbia Bay. Do ní stéká stejnojmenný ledovec, nejdelší na jižní Aljašce, který je v dálce ohraničený hradbou horských velikánů. Columbia Glacier je skoro sedmdesát kilometrů dlouhý a teče rychlostí dvou metrů za den!" Tak zní úryvek z knihy Leoše Šimánka, která je plná napínavých dobrodružství, ale ne těch vymyšlených, těch, které výprava zažila na vlastní kůži a o kterých bude cestovatel vyprávět na besedě příští sobotu v Michalovicích.