Bodový rozdíl je před nedělním střetnutím opravdu minimální. Jaký je ale hlavní rozdíl mezi oběma týmy podle zástupců obou klubů? „Rozdíl je v defenzivní práci. Neumíme hrát v defenzivním bloku podle mých představ. Dostáváme branky většinou z brejků," říká před utkáním hrající trenér sokolečského mužstva Radek Hruška, jehož tým ztrácí na vedoucí Horky nad Jizerou a druhé Polepy pět bodů. A ve hře je ještě dvanáct bodů.

Mladší dorostenci Polabanu Nymburk doma vybojovali bod s druhým Kolínem.
Polaban připravil kolínské mladíky o body

„Soupeř má zkušený kádr s větší kvalitou směrem dopředu. My jsme obstojní dozadu," vidí rozdíly Miroslav Tomáš, manažer poděbradské Bohemie.

SOKOLEČ - BOHEMIA PODĚBRADY
27. kolo I.A třídy
neděle 28. 5. 2017
17 hodin
hřiště Sokoleč

Týmy se potkaly na podzim, kdy vyhrála Sokoleč 2:0. A také v minulé sezoně ještě o soutěž níž. Mužstva se tedy velmi dobře znají, jednotliví hráči také. Rozhodnou tedy asi maličkosti, drobnosti. Momentální forma a rozpoložení hráčů v utkání. „Doufám, že rozhodne výhoda domácího prostředí. Doma se nám moc nedaří, je na čase to změnit a někoho ztrestat," směje se sokolečský kormidelník.

Recept na soupeře hledá také protivník. Zda ho najde, to se teprve uvidí. „Především aktivní a včasné napadání soupeře. Musíme se vyvarovat zbytečných standardních situací okolo pokutového území. V jejich zahrávání má Sokoleč velikou sílu," upozorňuje poděbradské fotbalisty jejich manažer.

Sokoleč je spolu s celkem Polep nejproduktivnějším týmem soutěže, dala šedesát devět gólů, Poděbrady jsou zase třetí nejlepší v defenzivě, dostaly třiatřicet gólů. To jsou celkem velké zbraně na obou stranách. „Většinou nám vychází hurá systém, kdy soupeře přestřílíme. Poslední zápas toho byl jasným důkazem. Pro mě jako defenzivního hráče a zároveň trenéra je to frustrující," netají se Radek Hruška.

Solidní defenziva těší i Miroslava Tomáše, zato střílení branek, to je obrovský problém. „To je sice dobrá vizitka, že dostáváme málo branek, ale mě osobně děsí, že ve střílení branek jsme k soupeřům velmi benevolentní," není spokojený s ofenzivou poděbradský funkcionář.

Oba týmy se v jarní části potýkají s rozsáhlou marodkou. Trenérům vždy chybělo hned několik hráčů základní sestavy. Je stav na obou stranách barikády před derby stejný? Nebo se někteří borci uzdravili a budou na derby připraveni? „Všichni jsou připraveni, konečně jsme doléčili všechny šrámy," těší trenéra Sokolče Radka Hrušku.

To Poděbrady na tom rozhodně tak dobře nejsou. „Otázkou je, zda myslíte psychický nebo fyzický stav (smích). Jak bych to řekl? Žádný luxus v této fázi soutěže to není," ulevil si Miroslav Tomáš. „Pět hráčů základní sestavy je mimo hru kvůli zranění nebo zahraničnímu studiu. A to je znát," dodal manažer Poděbrad. 

Basketbalisté Nymburka získali čtrnáctý titul mistra republiky v řadě.
Kapitán Welsch bude o dovolené studovat, Jansta bude jednat o svém nástupci

Doma velká bída, venku paráda
Oběma týmům se v letošní sezoně evidentně více daří na hřištích soupeřů. Je to s podivem, ale je to tak. Sokoleč je v tabulce domácích zápasů na devátém místě, Bohemia Poděbrady je v šestnáctičlenném pelotonu dokonce třináctá. A to není dobrá vizitka. Naopak první je tým z lázeňského města v tabulce „venku". Sokoleč je hned v závěsu na třetí příčce.

Statistiky před derby

Sokoleč  Bohemia Poděbrady
Tabulka celkem 3. místo – 50 bodů  5. místo – 47 bodů
Tabulka doma 9. místo – 23 bodů 13. místo – 18 bodů
Tabulka venku 3. místo – 27 bodů 1. místo – 29 bodů
Brankáři s nulou 8 – Hadvičák 7 – Václavík
Nejlepší střelci týmu 13 – Roman Fink 9 – Matěj Brabec
Ilustrační foto
Absence korejských reprezentantů nebyla vůbec znát