Historicky druhý televizní přenos České televize ze středočeských soutěží zavítal do vzkvétající obce kousíček od Kladna. Jeden krásný nový dům vedle druhého, v jejich sousedství ale nijak dominantní fotbalový plácek se starými kabinami. Prý ho místní stavěli ve třiapadesátém v akci ZET, povídal starosta Jiří Junek. Místní ho mají rádi, ale ještě radši by modernizovali. S šatnami začnou v červenci, ovšem televize podle všeho chtěla ukázat, že fotbal musí bojovat i s horšími podmínkami než třeba v místě prvního přenosu, ve Velimi.

Také se tentokrát hrálo utkání nižší soutěže, I. B třídy,což bylo znát.

Divize: Neratovice (ve žlutém) - Velvary (0:3).
Velvary upalují z pásma sestupu

„Hlavně, aby všichni nezůstali doma u televizí," modlil se domácí předseda Marek Mařík. Jinak skvělý hráč minulosti si po dvou letech od zranění oblékl ještě jednou kopačky, aby se rozloučil s kariérou. Dohrál se ctí a hlavně, lidé skutečně u televizí nezůstali. Dokonce ani z nedaleké Unhoště, odkud dorazil báječně fandící kotel příznivců.

Jejich tým byl nakonec spokojenější. Obávaný kanonýr Roman Neuberger se v prvním poločase zavěsil po skvělém centru Jaroslava Korpy do vzduchu a patnáctým zásahem v sezoně zápas rozhodl. Víc branek totiž dokesský stadionek neviděl.

„Ale jako životní gól bych to neviděl. Dal jsem jich víc důležitějších a mnohem hezčích, tady to však bylo umocněné diváky a televizí," říkal Neuberger a přiznal, že televizním fajnšmekrům mohly oba celky nabídnout trochu víc. „Hodně se bojovalo, samý souboj. I my jsme měli být víc v klidu," nepropadal euforii z vítězství, kterých jeho tým nasbíral na jaře dostatek a v tabulce se dostal do klidných vod.

Což těší i trenéra Josefa Kučeru, pro něhož to byl zase svým způsobem životní zápas v roli kouče. „Ano, nepředpokládám, že bych ještě někoho před kamerami trénoval. Hlavně jsem rád, že na jaře hrajeme nad poměry, výsledkově i herně. Vždyť my dřív na Doksech vždycky zalezli a čekali, co s námi domácí udělají," usmál se chlapík, který nedělnímu soupeři trochu splatil podzimní dloužek, tehdy Doksy v Unhošti vyhrály 1:0 brankou z poslední minuty.

Kladenští borci první semifinále zvládli, druhé už nikoliv
Kladenský zimák pomohl hokejbalistům jen v sobotu

K tomu byly tentokrát na míle daleko. Ačkoliv místní rodák, slavný hokejista Milan Nový, měl v úvodu jasno a pobrukoval kamarádovi a dlouholetému televizákovi Otovi Černému, že Doksy jsou lepší a pořádně to brousí po anglicku, brzy musel změnit názor.

„Hráli jsme strašně, tým jsem vůbec nepoznával. Jestli to bylo televizí, to nevím. Teď sedí v kabině, mají palice dole a mě je taky bídně. Tady na ně přijde tolik lidí, další stovky nebo tisíce je vidí v televizi a oni nepředvedou ani kousíček toho, na čem tu pět let děláme," smutnil domácí lodivod Martin Škvára.

Tomu kdysi udělil dlouhatánský trest tehdejší šéf krajské disciplinárky a dnes už šéf středočeského fotbalu Miroslav Liba. Teď už se vzpomínce na to, jak Škvára nakopal rozhodčímu zadní část těla, dovedl i pousmát. „Tehdy se stal exces, který se nám vůbec nelíbil, ani nemohl. Nicméně stal se. Už tam ale třecí plochy nejsou, v Doksech dělají fotbal dobře a fotbal je hodně o práci, to málokdo vidí. Jsem hlavně rád, že na akci přišli lidé a pro ně fotbal děláme, aby byl atraktivní, aby si ho užili. Vždyť leckde na vesnicích nic jiného než fotbal není, a když se to takhle hezky zabalí, musí se to líbit," dodal Miroslav Liba.

Kladno volejbal cz - Jihostroj České Budějovice, finále
Křesťan: Diváci byli sedmým hráčem