O boji o třetí místo se často říká souboj zklamaných, kde motivace se hledá hůře než ve finále. V případě ženské ligy je vždy jedno družstvo už před tímto duelem smířeno s osudem. Je to ten tým, který nastoupí v semifinále proti aktuálnímu absolutnímu vládci ženské nejvyšší soutěže USK Praha. Hradec podle očekávání všechny tři zápasy jednoznačně prohrál, ovšem díky tomu dostal více času na regeneraci, jež je na konci sezony alfou a omegou mnohých utkání.

Nymburské hráčky se v semifinále praly s KP Brno ve čtyřech extrémně vyrovnaných zápasech, kdy hráčky musí jít na dřeň. Snad jen malou náplastí je, že série neskončila 2:3, protože pak by se hrálo ještě toto pondělí a čas na odpočinek by se scvrknul na necelých sto hodin. „Odpočinek a regenerace je jedna rovina, kterou protíná rovina zápasového rytmu,“ uvažuje zkušený trenér Nymburka Daniel Kurucz, ale zároveň naznačil určité komplikace zdravotního charakteru. „Během volných dnů jsme doléčili různé zdravotní neduhy hráček a pokud se v posledních hodinách před zápasem nic nestane, budou všechny naše hráčky připraveny na první zápas boje o třetí místo.“

Historie zápasů Nymburka o bronzové medaile není vroubená žádnými pozitivními vzpomínkami. Už dvakrát hráčky DSK Basketball Nymburk nastupovaly v sérii poražených semifinalistek a ani v jednom případě nevyhrály. V minulé sezoně zůstaly na lopatě „proklatého“ KP Brno 1:3 na zápasy, když do série nastupoval Nymburk po předchozí prohře s USK. V sezoně 2014/15 se Středočešky utkaly v sérii o bronz s Trutnovem. Tehdy se hrálo systémem 2-2-1 a v prvním dvojzápase měl výhodu domácího prostředí Nymburk. O jediný bod prohrál hned první zápas, ovšem třetí utkání v Trutnově pro změnu vyhrál. Nakonec se rozhodovalo v prodloužení pátého zápasu v Nymburce. Pětibodové vítězství vyzyvatele ověsilo Nymburk bramborovými medailemi.

„Věřím, že napotřetí tuto sérii zlomíme. Očekávám, že nás nymburští fanoušci nenechají ve štychu a půjdou nám pomoci získat bronzové medaile. V zápase s Hradcem Králové nás čeká rozhodně zajímavý zápas, protože se utkají dva kvalitní týmy české ligy,“ zve Daniel Kurucz.

Termíny zápasů

20. 4. – 18:30 Nymburk – Hradec Králové
24. 4. – 17:30 Hradec Králové – Nymburk
26. 4. – 18:30 Nymburk – Hradec Králové

Případně, nebude-li rozhodnuto

28. 4. – 16:00 Hradec Králové – Nymburk
1. 5. – 13:00 Nymburk – Hradec Králové

TOMÁŠ LAŠ
VLADIMÍR MALINOVSKÝ