Od roku 2000, kdy se Nymburk poprvé probojoval z nižších soutěží do nejvyšší ligy, jen jednou jedinkrát nezískal některou z medailí. Dominance na domácí basketbalové scéně postupovala mílovými kroky. Po bronzové medaili z roku 2002, a stříbrné z roku 2003, přišla první zlatá v sezoně 2003/2004. Od té doby, dlouhých čtrnáct let, žádný ze soupeřů nesesadil Nymburk z prvního místa na konci každého ligového ročníku. Jedenáctkrát si tým připsal vítězství v Českém poháru.

Růst klubu by nebyl možný bez účasti v evropských soutěžích. V těch se Nymburk angažuje už od sezony 2001/2002 a vyzkoušel různé evropské poháry ať už pod patronací FIBA nebo Eurocup. V posledních dvou letech nymburští Lvi bojují v Champions League, nově vytvořené soutěži pod křídly mezinárodní basketbalové federace FIBA. Diplomacie Nymburka přivedla klub také v sezoně 2010/2011 do Adriatické ligy, po Maccabi Tel Aviv jako teprve druhý nebalkánský tým v historii této soutěže. Obrovské zkušenosti získal klub také ve velice kvalitní soutěži VTB League, kde startoval pět sezon po sobě a připsal si řadu cenných vítězství i nad účastníky Euroligy jako CSKA Moskva, Chimki Moskva nebo UNICS Kazaň.

SK Hřebeč - SK Lhota 3:1, AGRO – CS Pohár Středočeského krajského fotbalového svazu, 30. 8. 2017
Krajský pohár: první kolo konečnou pro obhájce i pět týmů z přeboru

Nymburk však nežije pouze kvalitním týmem v mužské nejvyšší soutěži, ale jako jediný klub v Česku má svůj tým i v nejvyšší lize žen, kde hraje důstojnou úlohu. Družstvo žen, které vystupuje pod názvem DSK Basketball Nymburk, přineslo za tři roky svému městu dvě čtvrtá místa a jednu stříbrnou medaili v Ženské basketbalové lize. Také k Labi přineslo zajímavé zápasy v poháru FIBA Eurocup women a dokázalo vyhrát Český pohár.

Skvělou příležitost věnovat se basketbalu přináší i sedm let fungující Basketbalová akademie Nymburk. Ta však nevyrostla na zelené louce, ale navazuje na výbornou práci klubu s mládeží v posledních desetiletích. BA Nymburk však dokázala smysluplným a propracovaným programem činnosti přivést do Nymburka kvalitní mládežnické trenéry, jako například jedenáctinásobného mistra České republiky Ladislava Sokolovského, současného ředitele Akademie, Pavla Beneše, nyní trenéra Kolína v NBL, Lubomíra Růžičku, asistenta reprezentačního kouče ČR. Nejen díky nim, ale také poctivou prací ostatních trenérů a samotných hráčů, se v minulém roce podařilo sedmi družstvům z osmi postoupit do finálových turnajů Mistrovství České republiky.

Co čeká na všechny basketbalisty v této sezoně? Usilovná práce v trénincích, zvyšování individuálních basketbalových dovedností, smysl pro kolektiv a v neposlední řadě smysluplné využití volného času. Všichni věří, že na konci sezony bude opět výčet úspěchů dlouhý.

Permanentky jsou již v prodeji

Prvního září byl zahájen prodej permanentek na sezonu 2017/2018. Do 7. září je určen pro držitele loňských, poté pro všechny ostatní zájemce. Cena se oproti minulému roku nezměnila a činí 1.290,- Kč na všechny zápasy Champions League, NBL a Českého poháru hrané v Nymburce. Zájemci v prodejně EXICO, Palackého 49, Nymburk vyberou místo, obdrží kupon, který pak zaplatí a vymění za permanentku při jakémkoliv domácím utkání na pokladně před zápasem.

Zájemci o basketbal se mohou hlásit

Chcete hrát basketbal a narodili jsme se v roce 2008 až 2011? Pak neváhejte a přihlaste se do basketbalové přípravky, kterou opět otevírá nymburský klub pro děti ZDARMA. První trénink se uskuteční v pondělí 4. září od 16 do 18 hodin v hale ZŠ Komenského a pak každé další pondělí (16-18) a čtvrtek (15:30-17) tamtéž. Přípravku vedou zkušení mládežničtí trenéři a hlásit se mohou chlapci i dívky.

VLADIMÍR MALINOVSKÝ
TOMÁŠ LAŠ

Ilustrační foto.
Nymbrusko: Kam na fotbal